Ankara Ortognatik Cerrahi

    Ortognatik cerrahi Ankara, yetişkinlerde çene yapısındaki asimetrik durumların ve çenedeki şekil sorunlarının giderilmesi için uygulanan cerrahi işlemlerdir. Ortognatik cerrahi, ortodonti tedavileri kapsamında değerlendirilmektedir. Dişlerinde çapraşıklık sorunu olan hastalarda öncelikle dişlerin hizalanması sağlanır sonrasında ise cerrahi müdahalede bulunulması gerekir. Ortognatik cerrahi, kemik ve iskelet sistemi gelişimini tamamlamış olan tüm bireylerde uygulanabilir.

    Yazımızın devamında “ortognatik cerrahi nedir?”, “ortognatik cerrahi nasıl yapılır?” ve “ortognatik cerrahi hangi durumlarda uygulanır?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ortognatik cerrahi hakkında detaylı bilgi almak için Dr. Dt. Berk Köni ile iletişime geçebilirsiniz.

    Ortognatik Cerrahi Nedir?

    Ortognatik cerrahi, yetişkinlerde çenedeki şekilsel bozuklukların tedavisinde uygulanan cerrahi işlemleri kapsar. Ortodontik problemlerin bir kısmının kaynağı çene yapısı veya çenenin yanlış konumlanmasıdır. Çenenin önde veya arkada olması, alt ya da üst çenenin asimetrik olması gibi kusurlar, kişinin gülüşünü etkileyebilir. Bu gibi durumlarda, dişlerdeki şekil bozuklukları tedavi edilse bile çenedeki kapanış sorunları giderilemeyebilir. Çenenin ideal konumuna getirilebilmesi veya çenedeki yapısal sorunların giderilebilmesi amacıyla ortognatik cerrahi uygulamalarına başvurulmaktadır. Ortognatik cerrahi sayesinde, çiğneme, solunum ve konuşma fonksiyonlarında sıkıntılar yaşayan hastaların hayat kaliteleri arttırılmış olur.

    Ortognatik Cerrahi Öncesi

    Dişlerinde çapraşıklık problemi olan her hastada ortognatik cerrahi öncesinde mutlaka ortodontik tedavi uygulanmalıdır. Bu yüzden ortognatik cerrahi, ortodontik tedavi sürecinin bir parçası olarak kabul edilir. Kişiye uygun olan ortodontik tedavi yöntemi ile alt ve üst çenedeki problemler giderildikten sonra, ortognatik cerrahi ile çene şeklinin düzeltilmesi amaçlanır. Ortognatik cerrahi sonrasında da ortodonti tedavisi devam edebilir. Ortodonti tedavisi 1-2 yıl boyunca sürebilir.

    Ortognatik Cerrahi Sonrası

    Ortognatik cerrahi sürecinden sonra ortodonti tedavisi devam eder. Bu sayede çene ve diş yapıları birbirleriyle uyumlu hale getirilir ve şekil bozuklukları tüm yönleriyle tedavi edilmiş olur. Ortodontik tedavi kapsamında diş telinin ne kadar süre kullanılacağı ise hastanın ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Ortognatik cerrahi sonrası görülen ortodontik tedavi yaklaşık 4 ay-1 yıl süreyle devam eder.

    Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır?

    Ortognatik cerrahi işlemleri hastalar genel anestezi altındayken gerçekleştirilir. Dolayısıyla tedavi sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. Operasyonda ağız içine yapılan kesi sayesinde gerekli cerrahi müdahalelerde bulunulur. Kesi, ağzın iç kısmında yer aldığı için, ameliyat sonrasında hastada herhangi bir ameliyat izi kalmamaktadır. Ameliyattan sonra iyileşme süreci tamamlandığında kişinin yüzünde yara izi kalmaz.

    Ortognatik Cerrahi Hangi Durumlarda Uygulanır?

    Ortognatik cerrahi çoğunlukla ileri dereceli çene ve iskelet problemleri yaşayan hastalarda tercih edilen bir tedavi çeşididir. Ortognatik cerrahi işlemleri ile tedavi edilebilen bazı rahatsızlıklar şu şekildedir:

    • Alt ve üst çene kapanışının birbiriyle uyumlu olmaması
    • Alt çenenin üst çeneden geride veya ileride yer alması
    • Çene iskelet yapısında iyileştirme ihtiyacı olması
    • Çenedeki şekil problemleri nedeniyle yutkunma, solunum, çiğneme ve konuşma sorunları yaşanması

    Ortognatik Cerrahi Ne Kadar Sürer?

    Ortognatik cerrahi ameliyatı, yaklaşık 1-4 saat süren bir operasyondur. Ortognatik tedavi sonrası kişi 1-2 gün boyunca hastanede kalır. Taburcu edilen hastanın tedavi süreci, diş teli tedavisiyle yaklaşık 6 ay kadar daha devam eder.

    Ortognatik Cerrahi İyileşme Süreci

    Ortognatik cerrahi tedavisi sonrasında yüzde hafif düzeyde morluk ve şişlik görülmesi normaldir. Bu yan etkiler tüm cerrahi tedaviler sonrasında gözlenen yan etkilerdir. Çeşitli ağrı kesici ilaçların kullanımıyla ameliyat sonrasında oluşabilen ağrı şikayetleri giderilebilir. Ayrıca enfeksiyon önleyici ilaçların da doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanılması gerekmektedir. Ortognatik cerrahi sonrası yaklaşık 1 hafta boyunca özel bandajlar ve destekleyici aparatlar kullanılabilir. 1 hafta sonrasında ise kişi tamamıyla günlük hayatına dönebilir. Fakat ameliyat sonrasında yapılacak olan düzenli doktor kontrolleri büyük önem taşımaktadır. Ameliyat sonrası tam iyileşme sağlanana kadar katı yiyeceklerden uzak durulması önerilir. Bu süreçte doktorun önereceği yumuşak besin ağırlıklı bir beslenme düzeni uygulanabilir. Ortognatik cerrahi sonrasında çene kaslarının güçlenmesi için hastaya uygun, özel bir egzersiz programı da oluşturulur.

    Alt Çene Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

    Alt çene ameliyatından sonra kişinin iyileşme süreci yaklaşık 1-2 haftadır.

    Ortognatik Cerrahi Operasyonlarını Kim Yapar?

    Ortognatik cerrahi operasyonlarını gerçekleştiren ekipte bir ortodonti uzmanı ve bir cerrah hekim yer almaktadır. Ortodontik tedavi süreci ortodonti uzmanının kontrolünde yürütülürken çenedeki şekil bozukluklarının düzeltildiği çene cerrahisi tedavisi cerrahın kontrolündedir.

    Çene Ameliyatı Olanlar Nasıl Beslenmeli?

    Ortognatik cerrahi sonrası beslenme, ameliyat sonrası iyileşme sürecini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Ameliyattan sonra yaklaşık 10 hafta süre ile hastanın çiğneme gerektirmeyen gıdalarla beslenmesi istenir. Ortognatik cerrahiden sonraki ilk 7-10 gün içerisinde ise sadece yumuşak ve sıvı gıdalar tüketilmelidir.

    Ağız İçi Dikişler Ne Kadar Sürede İyileşir?

    Ortognatik cerrahi sırasında ağız içine açılan kesiye birkaç dikiş atılması gerekebilir. Çoğunlukla bu dikişler kendiliğinden erir ve alınması gerekmez. Fakat dikişlerin alınması gerekiyorsa ameliyattan sonra 7-10 gün içerisinde alınabilir.

    Ankara Ortognatik Cerrahi Fiyatları 2023

    Özellikle yutkunma ve çiğneme gibi fonksiyonlarında problemler yaşayan hastalar için ortognatik cerrahi son derece önemlidir. Çene şeklinin günlük yaşantıyı etkileyecek derecede bozuk olduğu hastalarda ortognatik cerrahi bir gereklilik haline gelebilmektedir. Bazı çene rahatsızlıklarının tedavisi için tek seçenek ortognatik cerrahidir. Her hastanın diş ve çene yapısı birbirinden farklı olduğu için, uygulanacak cerrahi yaklaşım da kişiye özel olacaktır. Bu da ameliyat fiyatlarının hasta özelinde değişmesine sebep olmaktadır. Ankara ortognatik cerrahi fiyatları 2023 hakkında daha detaylı bilgi almak için bize başvurabilir, Dr. Dt. Berk Köni ile iletişime geçebilirsiniz.


    Şimdi Ara
    Yol Tarifi