Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ortodonti tedavisi dişlerin genel sıralanışında veya çenenin anatomik yapısında bir anormallik bulunması halinde uygulanan sabit veya hareketli aygıtların kullanıldığı tedavi şeklidir. Bu tedavide, kullanılan araçlar/aygıtlar/cihazlar ile dişlerin ağızda düzgün sıralanması ve çene pozisyonlarının düzeltilmesi amaçlanır. Tedavinin türü, nasıl uygulanacağı ve süresi hastanın çene ve diş yapısına bağlı olarak değişmektedir. Ortodonti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Dr. Dt. Berk Köni ile görüşebilirsiniz.
Sabit Ortodontik Tedavi Nasıl Uygulanır ?
Sabit ortodontik tedavi, yaygın olarak kullanılan ve sabit diş teli ile tedavi sağlanan yöntemdir. Diş teli temel olarak dört parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar diş telleri, braketler, tüpler ve destek aletleri olarak sıralanabilir. Braketler diş tellerinin içinden geçtiği parçalardır. Braketlerde konum değiştirilmesi gerekmediği sürece tedavi başından sonuna kadar kalıcı olarak kullanılır. Seramik, metal, kompozit ve zirkonyum gibi maddelerden oluşabilen braketler diş tellerinin kuvvetini dişe uygulayan parçalardır. Tüpler ise brakete benzeyen fakat azı dişlerine yapıştırılan küçük parçalardır.
Diş telleri braketler ve tüplerin içerisinden geçirilerek diş yapısına zarar vermeyecek bir kuvvet ile dişlere uygulanır. Bu kuvvet ile dişlerin normalde olması gereken kavise ulaşması sağlanır. Tedavi süresince seanslarda diş telinin esnekliği azaltılıp kalınlığı arttırılır. Bu tedavinin süresi hastaya göre değişim göstermektedir. Genellikle bir sene içerisinde tedavi tamamlanırken, tedavi birkaç yıl da sürebilmektedir. Sabit tel tedavisinin ardından pekiştirme tedavisi uygulanır.
Hareketli Ortodontik Tedavi Nasıl Uygulanır ?
Akrilik ve şeffaf plaklar ile hareketli ortodontik tedavi sağlanmaktadır. Akrilik plaklar genellikle çocukların ağzındaki iskeletsel sorunların tedavisine yöneliktir. Bu plaklar hastalar tarafından takılıp çıkarılabilir ancak önemli olan doktorun belirlediği süre boyunca tedaviye düzenli devam edilmesidir.
Şeffaf plaklar, yetişkinler için sabit tel tedavisine alternatif olarak kullanılmaktadır. Bu plaklar şeffaf olduğu için estetik açıdan sorun oluşturmazlar fakat plakların yemek sırasında ve diş fırçalarken çıkarılması gerekir.