Ankara Ortodonti Tedavisi
Ortodonti tedavisi Ankara, diş ve dişlerin çevresindeki dokularda yaşanabilen ağız anomalilerinin tedavisine odaklanan bir diş hekimliği uzmanlığıdır. Ortodonti tedavisi, iç içe geçmiş, çapraşık bir halde bulunan ve düzensiz bir görüntü sergileyen dişlerdeki görüntü kusurlarını ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. Kusursuz bir görüntüye sahip olan ve hem içten hem de dışarıdan bakılınca sağlıklı gözüken dişler, kişinin dış görünümünü önemli ölçüde etkilemektedir. Dişlerdeki şekil bozuklukları, kişinin yüz ifadesini dahi etkileyebilmektedir. Bu durumlarda, kişi dış görünümünden memnun olmamakta ve görüntüsüyle ilgili estetik kaygılar beslemektedir. Ortodontik tedavi ise dişlerdeki şekil bozukluklarını gidererek, kişinin doğal ve sağlıklı bir gülümsemeye kavuşmasına olanak sağlamaktadır. Böylece kişinin estetik kaygıları giderilerek, özgüveni de dolaylı yoldan yükseltilmiş olur.
Yazımızın devamında “ortodonti tedavisi nedir?”, “ortodonti tedavisi nasıl yapılır?”, “telsiz ortodonti tedavisi yapılabilir mi?” ve “ortodonti tedavisi kaç yaşına kadar yapılır?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ortodonti tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak ve aklınıza takılan soruları sormak için kliniğimizi arayabilir, Dr. Dt. Berk Köni’den randevu alabilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi Nedir?
Ortodonti tedavisi, halk arasında “diş teli tedavisi” adıyla da bilinmektedir ve dişlerdeki çapraşıklıkların, şekil bozukluklarının ve çenedeki kapanış sorunlarının giderilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Ortodonti tedavisinde kullanılan diş telleri, dişlere uyguladıkları baskı sayesinde dişleri çenede olmaları gereken konumlara doğru yönlendirir. Ortodonti tedavisi her yaşta uygulanabilen bir tedavidir. Fakat tedaviye özellikle çocukluk döneminde başlanması, sürecin çok daha kısa sürede ve başarılı olarak tamamlanmasına olanak sağlar. Günümüzde gelişen teknolojik uygulamalar sayesinde, ortodontik tedavinin eskiden yol açtığı estetik problemler de çözümlenebilmektedir. Ortodonti tedavisinde kullanılan şeffaf plak ve diş telleri sayesinde diş telleri dışarıdan belli olmadan, tedavi süreci yürütülebilmektedir.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ortodonti tedavisinde en sık kullanılan tedavi materyali diş telleridir. Tedavide kullanılan klasik diş telleri, braketler yardımıyla dişlere tutturulur. Braketler hastanın ve doktorun tercihlerine göre, dişlerin iç veya dış yüzeyinde yer alabilir. Bazı durumlarda ise “Damon Braket Sistemi” adı verilen bir sistem kullanılması söz konusu olabilir. Bu braket sisteminde kendiliğinden kilitli bir yapı bulunur. Bu sayede sürtünme kuvveti azaltılarak, tellerin baskı gücü doğrudan dişlere iletilmiş olur.
Ortodonti tedavisinde kullanılan diş telleri, yapısında kullanılan malzemelere göre metal ve porselen diş teli olarak ikiye ayrılmaktadır.
- “Metal diş telleri” olarak bilinen klasik diş telleri, paslanmaz çelik bir malzemeden üretilen tel ve braketlerden oluşmaktadır.
- “Porselen diş telleri”, şeffaf ya da şeffafa yakın malzemeden üretilen tel ve porselen braketlerden oluşmaktadır.
Porselen diş tellerinde braketler şeffaf olduğu için dışarıdan bakıldığında sadece teller göze çarpar ve hastanın estetik kaygıları azaltılmış olur. Dolayısıyla, metal diş tellerinin görüntüsünden rahatsız olan hastalara porselen diş tellerinin kullanıldığı tedavi seçenekleri önerilmektedir.
Günümüzde sıklıkla tercih edilen bir diğer ortodontik tedavi uygulaması ise “telsiz ortodonti tedavisi” adıyla bilinen “Invisalign” dır. Son teknoloji yöntemlerle gerçekleştirilen invisalign uygulamasında şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Bu sayede diş tellerinin sebep olduğu estetik kaygılar bütünüyle ortadan kaldırılabilir.
Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Ortodonti tedavisi her yaştan hastada gerçekleştirilebilen bir tedavidir. Bu tedavinin sadece çocukluk döneminde gerçekleştirilebilecek bir tedavi olduğu kanısı son derece yanlıştır. Dolayısıyla, dişlerindeki şekil bozukluklarından rahatsız olan her yaştan birey, ortodonti tedavisine başvurabilir. Ortodonti tedavisinin uygulandığı temel ağız anomalileri şu şekildedir:
- Dişlerin biçimsel olarak bozuk olması, çapraşık olması
- Uzun süre emzik veya biberon kullanmaya ya da parmak emme alışkanlığına bağlı gelişen diş bozuklukları
- Çene içinde veya dışında göze çarpan şekil bozuklukları
- Dişlerin bozuk hizalanmasına bağlı çenede kapanma problemleri
- Dişlerin arasında boşluklar olması veya dişlerin çenede ileriye/geriye doğru konumlanması
Telsiz Ortodonti Tedavisi
Ortodontik tedavilerin tamamlanması zaman alır, bu tedaviler kısa sürede tamamlanan tedavi çeşitleri değildir. Bu yüzden tedavinin sürdüğü aylar boyunca diş teli kullanmak, kişide bazı estetik kaygıların oluşmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda hastalara diş teli tedavisi yerine tedavide şeffaf plakların kullanıldığı “telsiz ortodonti tedavisi” önerilmektedir. Tedavide kullanılan plaklar tamamen şeffaf yapıda olup, dışarıdan bakılınca hiçbir şekilde belli olmamaktadır. Telsiz ortodonti tedavisi, hafif ve orta ya da ileri düzey diş çapraşıklığı tedavilerinde uygulanabilmektedir. Şeffaf plaklar dişi tamamen sarmakta ve normalde diş tellerinin yarattığı baskıyı dişler üzerinde yaratmaktadır.
Ortodonti Tedavisi Ne Zaman Başlar?
Ortodonti tedavisine başlanabilmesi için çocuklardaki süt dişlerinin tamamen dökülmüş olmasını beklemek yanlış bir görüştür. Eğer tedaviye başlamak için, süt dişlerinin dökülmesinin tamamlandığı 13-14 yaşlarına kadar beklenirse çocukluk döneminde ameliyatsız düzeltilebilecek çene bozuklukları kalıcı olabilir. Çocuklarda düzenli diş kontrollerine başlama yaşı ise 7 olarak önerilmektedir. Özellikle parmak emme gibi dişleri şekilsel olarak etkileyebilecek alışkanlıkları bulunan çocuklarda koruyucu önlem olarak çeşitli diş apereylerinin kullanılması tercih edilebilir.
Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Ortodonti tedavisi süresi her hastada farklı olmaktadır. Tedavi süresinin belirlenmesinde hastanın dişlerindeki bozukluğun derecesi, tedaviden beklenen sonuçlar ve tedavide kullanılacak yöntemler dikkate alınmaktadır. Bu nedenle, ortodontik tedavinin süresi hekim muayenesinden sonra, gerekli kontrol ve tetkiklerin yapılmasının ardından kesinleşmektedir. Fakat genellikle ortodonti tedavisi, 6-12 ay içerisinde tamamlanan bir tedavi şeklidir. Bu süre sonunda diş telleri çıkarılır ve hasta hem estetik bir diş yapısına hem de estetik bir gülüşe sahip olur.
Ankara Ortodonti Tedavisi Fiyatları
Ortodonti tedavisinde kullanılan diş telleri ve braketler, tedavinin fiyatını belirleyen en önemli unsurlardır. Tedaviyi destekleyici çeşitli aperey ve lastik gibi materyallerin kullanımı da tedavi fiyatlarını değiştirebilmektedir. Ankara ortodonti tedavisi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilir ve Dr. Dt. Berk Köni’den ortodonti tedavisi ve ortodonti tedavisi fiyatları ile ilgili bilgi alabilirsiniz.